SRA

logosra

Waarom een SRA-kantoor?

SRA is een netwerkorganisatie bestaande uit 370 zelfstandige accountantskantoren met ruim 900 vestigingen. Er werken 20.000 professionals die kwaliteit leveren op accountancy, fiscaal en juridisch gebied. Meer dan 50 procent van het midden- en kleinbedrijf is aangesloten bij een SRA-kantoor. Als een accountantskantoor lid is en dus het SRA-keurmerk draagt, kunt u er verzekerd van zijn dat de accountants van het bedrijf kwaliteit leveren. Want lid worden kan niet zomaar. Een accountantskantoor dat lid wil worden van SRA moet namelijk door een ballotage heen, waarbij getoetst wordt of het accountantskantoor voldoet aan de kwaliteitseisen van SRA. Bij die controle wordt onder meer gekeken of accountants volgens de wettelijke regels en de regels die de branche zich heeft opgelegd werken. Als dat het geval is, kan het kantoor lid worden en krijgt het een SRA-keurmerk. Daar stopt het echter niet bij, want regelmatig worden de accountantskantoren van SRA opnieuw beoordeeld zodat de gegevens altijd up-to-date zijn.

 

Keurmerk

Het SRA-keurmerk is niet zomaar een keurmerk. Het is door meerdere instanties, waaronder de Belastingdienst en de Autoriteit Financiële Markten (AFM), erkend. Met de Belastingdienst heeft SRA een convenant Horizontaal Toezicht (HT) gesloten. Het convenant regelt de samenwerking tussen de Belastingdienst en SRA wanneer het gaat om de kwaliteit van de fiscale aangiften die SRA-kantoren verzorgen. Horizontaal Toezicht biedt veel voordelen, zoals een snelle afhandeling van aangiften, minder beroepsprocedures en meer mogelijkheden tot vooroverleg met de Belastingdienst.

Ook de AFM vertrouwt op het SRA-keurmerk als het aankomt op toezicht houden op de accountantskantoren, waarbij zij gebruik maakt van de toetsingsuitkomsten van SRA. Het gaat in dit geval om accountantsorganisaties die wettelijke controles verrichten. U kunt er dus op rekenen dat een SRA-accountantskantoor de zaken op orde heeft.

 

Kwalitatief hoogstaand

Controleren is niet het enige wat SRA doet. Het biedt de aangesloten kantoren namelijk ook kennis, middelen en ondersteuning, zodat zij hun werkzaamheden op een kwalitatief hoogstaande, efficiënte en effectieve wijze kunnen uitvoeren. Daarbij maakt het niet uit of het om een brede dienstverlening of om een specialisatie gaat. SRA werkt tevens samen met andere organisaties, zoals MKB Nederland en instanties die onder de overheid vallen; onder andere AFM, Belastingdienst en verschillende Ministeries. Samen creëren zij goede voorwaarden voor een praktische wet- en regelgeving. Zo ging SRA bijvoorbeeld in overleg met het Ministerie van Financiën over de onzekerheid die is ontstaan rondom de btw-aangifte van het privégebruik van een bedrijfsauto.

 

Wilt u graag een proactieve accountant die u ondersteunt en adviseert over uw onderneming? Aangesloten accountantskantoren zijn altijd bezig de dienstverlening die u wenst te optimaliseren, met ondersteuning van SRA. En daar plukt u de vruchten van.

Heeft u een vraag of opmerking?

Neem dan direct contact met ons op!

© 2018 - 2019 Van Dort en Partners